Multimedija / 09.08.2023

Grad Zvornik svečano proslavio slavu Svetu Petku Trnovu

Slika
F

Grad Zvornik juče je svečano proslavio svoju krsnu slavu Svetu Petku Trnovu.

Obilježavanje slave grada Zvornika, Svete Petke Trnove, počelo je Svetom liturgijom u Hramu na Đurđev Gradu koji je posvećen ovoj svetiteljki. Večernju liturgiju u Hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja i Preteče u Zvorniku služio je vladika  Fotije.

 

Slika
L

Nakon službe vladika Fotije predvodio je litiju do zvorničkog spomenika gdje je služen  pomen i  položeni vijenci na spomeniku za 1.080 poginulih boraca.

Slika
PA

Na platou ispred Narodne biblioteke je upriličeno tradicionalno lomljenje slavskog kolača u prisustvu rukovodstva grada Zvornik, sveštenstva i brojnih  građana.

 Vladika je čestitao slavu grada gradonačelniku i svima koji praznuju.

„.Iskoristiću priliku da vam kažem da očekujemo veliku posetu i velikog gosta, našeg patrijarha Porfirija, koji treba da dođe za Malu Gospojinu da osvetimo Sabornu crkvu u Zvorniku. To je i proslava 200 godina starog hrama i to će biti veliki događaj. To će biti upisano velikim slovima u istoriju i grada i naše crkve“-rekao je vladika Fotije.

Obraćajući se sugrađanima i prisutnim gostima, gradonačelnik Zvornika, Bojan Ivanović, zahvalio se prisutnima što su se okupili u velikom broju, poručivši da time pokazujemo jedinstvo, što je preduslov ostanka i opstanka na ovim prostorima.

Slika
IV

„Prilikom jednog sastanka u u Gradskoj upravi  naši gosti su nam rekli da se grad prilično izgradio, i da su primjetili da u našem gradu ima puno djece. To je ono što treba da nas sve motiviše da radimo i više i bolje, upravo zbog njih, zbog naših pokoljenja, naše djece“-rakao je gradonačelnik Ivanović.

Slika
I

Program ispred Narodne biblioteke su upotpunili članovi Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“.