Zvornik / 24.01.2023

Otvorena "Svetosavska nedjelja" u Zvorniku-večeras koncert KUD"Sveti Sava"

Slika
sveti sava

U zvorničkom Domu omladine sinoć je počela duhovna  manifestacija  "Svetosavska nedjelja", posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

Slika
sveti sava

"Svetosavsku nedjelju" otvorio je zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, koji je rekao da se nastavlja tradicija obilježavanja “Svetosavske nedelje” i da je grad Zvornik jedan od rijetkih gradova koji ovu manifestaciju obilježava čak 30 godina.On je istakao i da je ovo duhovna manifestacija sa koje se šalju poruke mira, ljubavi, uvažavanja i tolerancije.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Zvornik,Rade Perić naglasio je da je Sveti Sava najznačajnija ličnost u istoriji srpskog naroda, dodavši da se u njegovu čast svake godine 27.januara održava Svetosavska akademija, kao i drugi sadržaji u okviru manifestacije "Svetosavska nedjelja".

Slika
sveti sava

“U gradu Zvorniku ima puno legendi o  Svetom Savi  koje smo prikupili i zapisali,tako da na neki način on živi među nama i kada nam je najteže njega se prisjećamo” rekao je Perić.

U okviru otvaranja ove manifestacije, iguman manastira Svete Patrone Moskovske Ritešić kod Doboja Isaija besjedio je o Svetom Savi.

Slika
sveti sava

U muzičkom dijelu  manifestacije  sinoć je nastupio  hor Osnovne muzičke škole "Vojin Komadina" iz Zvornika.

U okviru "Svetosavske nedjelje" večeras će zvornički KUD "Sveti Sava" održati koncert u Domu omladinea sa početkom u 18 časova , dok će izbor sportiste grada Zvornika za 2022. godinu biti održan u srijedu, 25. januara.

Na Svetosavskoj akademiji, u četvrtak, 26. januara, besjediće član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Sreto Tanasić, dok će na dan Svetog Save u svim školama na području grada biti obilježena školska slava.

Na manifestaciji "Svetosavska nedjelja" nastupiće i profesori i učenici Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" i Tehničko-školskog centra Zvornik, Osnovne muzičke škole "Vojin Komadina", te glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Belinda Stijak.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" je 1993. godine prvi put obilježilo Svetog Savu u Zvorniku.Organizator "Svetosavske nedjelje" je Srpska pravoslavna crkva, grad Zvornik u saradnji sa SPKD "Prosvjeta".