Multimedija / 30.06.2022

Zvornik : Samo rijetki na ulicama grada

Slika
zvornik vrucina prazne ulice

Visoke temperature opustošile su ulice Zvornika. Po koji prolaznik, traži hladovinu kako bi pronašao spas od vrućine.  Prazne su i bašte kafića. I omiljeno mjesto naših najmlađih sugrađana  Dječiji park danas je skoro pust.

Zvornik igraliste basta

Poslednjih nekoliko dana svi se žale na visoke temperature i da ih teško podnose. Obeshrabruje  najava meteorologa da  vrhunac tropskog talasa tek stiže, jer se u narednim danima očekuju temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Ulice grada ruska zgrada

Ono što svi znamo je da ukoliko smo u prilici treba da izbjegavamo kretanje posebno između 10 i 17 časova. Koje su još preporuke ljekara pitali smo Natašu Ivanović doktoricu u Bolnici Zvornik. Dr Ivanović kaže da bez obzira na starosnu dob treba nositi pamučnu, svjetlu odjeću. Glavu zaštititi šeširom, najbolje bi bilo bijele boje. Takođe je potrebno  uzimati dovoljno tečnosti i to negazirane vode. Pored toga u jutarnjim i večernjim satima treba rashladiti prostorije u kojima boravite .

Natasa Ivanovic

Kada je u pitanju ishrana, dr Ivanović kaže da pri ovako visokim temperaturama treba izbjegavati tešku hranu, alkohol i veće količine kafe. Preporuka ljekara , dodaje,  je da se jede  više manjih obroka, bogatih svježim voćem i povrćem.

Hronični bolesnici trebaju da se strogo pridržavaju propisane terapije, naglašava dr Ivanović. Takođe trebaju da redovno kontrolišu krvni pritisak i ako osjete bilo kakve simptome vrtoglavice ili pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja da se jave svom porodičnom doktoru .  

Zvornik vrucine prazne ulice 2

Većina nas kada moramo da obavimo svoje obaveze, da bi se rahladili ulazimo u obližnje prodavnice koje svoje prostorije rashlađuju klima uređajima. Međutim, razlika između spoljne i unutrašnje temerature je velika, zbog čega se ne osjećamo dobro. Dr Ivanović kaže da se treba izbjegavati naglo ulaženje sa “vrelog asvalta” u rashlađene prostorije. Trebalo bi da se prilagodimo ulasku ili u obrnutom slučaju izlasku. Zastati malo na vratima, prilagodii disanje trenutnim uslovima, zbog velike temperaturne razlike, pojašnjava Ivanović.

Važno je, za koronarne bolesnike i bolesnike koji imaju problema sa krvnim pritiskom, da izbjegavaju ovakve situacije i da svoje obaveze obave u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada su manje temperaturne razlike .

Preporuke za vrucinu Bolnica

Ukoliko osjetite simptome sunčanice ili se loše osjećate, a hronični ste bolesnik trebalo bi se odmah javiti u hitnu medicinsku pomoć, naglašava dr Ivanović. Ona dodaje da svi drugi građani ako osjete simptome sunčanice trebaju da uzmu više tečnosti, te da se postepeno rashlade. Ako tegobe ne prestanu obavezno treba potražiti pomoć ljekara, ističe dr interne medicine Nataša Ivanović u Bolnici Zvornik

Zvornik Drina kupaci 2

Mnogi naši sugrađani spas od vreline dana traže na obalama rijeke Drine, Zvorničkog jezera ili na nekom od bazena. Zahvaljujući našoj sugrađanki Snježani dobili smo i fotografiju "opuštanja" pored prelijepe Drine. 

D.J