Info Zona / 12.12.2018


Info zona IX -emisija

Slika
title

UJEDINJENI U SUPROTSTAVLJANJU NASILNOM EKSTREMIZMU

Emisiju možete poslušati na youtube kanalu

https://www.youtube.com/watch?v=meHIBUqwktw

Evo nas u pretposlednjoj emisiji zajedničkog projekta radija  Osvit- Zvornik,  Feral-Kalesija  i Pan Bijeljina. Emisija je realizovana nakon održane radionice kojoj su prisustvovali zaposleni u osnovnom obrazovanju, roditelji, vjeroučitelji, pedagozi, volonteri iz civilnog sektora. Cilj ovog predavanja je podrška školama u jačanju uloge obrazovanja u prevenciji nasilja, na način da se kroz predavanje upoznaju sa pojmom nasilnog ekstremizma, koji kroz radikalizaciju vodi ka terorizmu.

 

Predavanje i razgovor koji je usledio sa učesnicima radionice, očekivanja su da će im pomoći da  prepoznaju i odgovore na izazove prepoznavanja i reagovanja na nasilni ekstremizam, te razviju sposobnost da reaguju adekvatno na ovaj savremeni izazov.

Kako prepoznati i odgovoriti na izazove govora mržnje i nasilnog ponašanja u društvu, koliki je značaj angažovanja svakog pojedinca i segmenta lokalne zajednice u prevenciji i sprečavanju nasilja samo su deo pitanja na koje je učesnicima kroz aktivno predavanje predočio uz odgovore, Hamza Višća, nezavisni vojno-politički analitičar iz Sarajeva.

Na početku radionice Hamza Višća je naglasio da je svestan činjenice da je ovo u sredinama najčešće tabu tema o kojoj se mnogo ne priča ili priča sa puno predrasuda. Baš zato treba više saznanja, stručnih predavanja i informacija koje će pomoći da se o ovoj temi što više priča. On je predavanje prisutnim učesnicima radionice  započeo pričom o osnovnim pojmovima nasilnog ekstremizma i terorizma, njihovom značenju i društvenim dimenzijama i posebnu pažnji posvetio ulozi i značaju angažovanja lokalne zajednice u prevenciji nasilnog ekremizma.

Hamza Višća, je naglasio da se sa teroristima suočavaju i bore specijalizovane državne agencije, a da se samom prevencijom mora baviti i cijelo društvo. Bitan momenat odgovora na radikalizam je tretman nezadovoljstva i društveno-ekonomskih i političkih uslova koji pogoduju nasilju.  On je naglasio da kada govori o prevenciji , govori o tome kako pojedinca osnažiti da ne naseda na radikalizaciju.  Prema njegovim riječima u fokusu prevencije protiv nasilnog ekstremizma i terorizma trebaju biti rizične grupe stanovništva.  U nastavku radionice g-din Višća je govorio i  o rizičnim grupama stanovništva, koje ekstremne i terorističke organizacije vrbuju u svoje redove.

 

Nezavisni vojno-politički analitičar Hamza Višća, istakao je potrebu jačanja svijesti o nasilnom ekstremizmu u školama o kojem treba razgovarati u školama, ali prvo treba raditi i na obuci nastavnika. Važno je znati dinamiku i trendove nosilaca nasilnog ekstremizma, i da se u lokalnoj zajednici tačno znaju sve osobe.

 

Hamza Višća je napomenuo da se o ovoj temi, pogotovo vezanoj za Siriju, može više pročitati na internetu na stranici atlanskainicijativa.ba, na kojoj se mogu pročitati dve studije profesora Azinovića i Jusića. Višća se ovom prilikom dotakao i odlaska građana BiH na strana ratišta i govorio o trenutnom stanju.

Nakon uvodnog obraćanja uslijedila su pitanja i diskusija učesnika radionice

Emisija je realizovana nakon održane radionice kojoj su prisustvovali zaposleni u osnovnom obrazovanju, roditelji , vjeroučitelji, pedagozi, volonteri iz civilnog sektora. Predavanje i razgovor koji je usledio očekivanja su da će im pomoći da  prepoznaju i odgovore na izazove prepoznavanja i reagovanja na nasilni ekstremizam, te razviju sposobnost da reaguju adekvatno na ovaj savremeni izazov.

Emisiju realizovale redakcije Ferala i Osvita, a na programu je u isto vreme na frekvencijama radio stanica Feral Kalesija, radio Osvit Zvornik i Pan radio iz Bijeljine koji će emisiju  prilagoditi  za emitovanju za grad Bijeljinu.

“Objavljivanje ovog  programa je  dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država . Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“